Followers

Jutawan Muda

Friday, April 13, 2012

Kenangan (to my MOM)

Assalamualaikum

Salam Jumaat untuk semua musliman dan muslimat...

Selesai sudah aktiviti pagi ni...
Basuh baju hahhah....gelak, gelak gak benda ni penting tau..."dan bersihkanlah pakaianmu" (74:4)..
dalam aq-Qur'an ada di terangkan kepentingan kita bersuci ni (ada perubahan dalam entry aq kali ni siap ada dalil al-Quran lagi) heheheh..

baju x de la banyak sangat..x larat nak basuh pakai tangan wehhh..kalau aq kumpul 1 minggu baju aq tu, mau aq tido sambil basuh baju..penat gilerr kot....

 tengok-tengok sikit je kan baju aq

 ni siap di cuci nya pun...wangi lagi..guna Downy 

 masa sidai baju ni ada orang dok menyanyi kat atas...
hadoiii karok dalam toilet nye pun

ok siap pun...

sebenarnya bukan baju ni yang aq nak cakap kat sini..bukan nak tunjuk aq ni rajin x tak...ok ni pemalas yang amat sebenarnya...*jujur gilerr aq..Jumaat la katakan..

bila masa aq basuh baju ni sampai terbinanya muscle aq ni (koya ada muscle) aq teringat masa kecik dulu-dulu..*nama lagi masa kecik kena mesti la dulu2..haiyaa ini olang BM misti padat D...
zaman kedaifan kami satu family...dulu family aq susah kot..umah kayu, kalau hujan sure la baldi dalam rumah teratur..tadah air, atap rumah bocor..lantai kayu reput..kalau lari for sure la papan tu patah..kalau ingat balik nak nagis rasa..bukan nagis pasal kami ni meskin tapi kepayahan parents aq nak besar kan kami adik beradik dalam kedaifan tu...

seksa air mata bermula..

Dula kami mana mampu nak beli mesin basuh..basuh baju pakai tangan je...bayangkanlah masa tu hanya kakak sulung aq je baru habis belajar, yg no 2 n 3 dok asrama yg lain sekolah biasa..(yg 2 paling kecik sekarang ni x de lagi masa tu)..tiap2 pagi mak aq kena basuh baju guna tangan..bukan 1 helai 2 tapi satu besan yang besar tu...kalau minta korang basuh guna tangan korang sanggup ke...kalau basuh guna mesin basuh pun mesti kena 2 3 kali lah baru siap basuh semua baju tu..masa tu aq kecik lagi kan..sama cam korang...main bendang..mandi sungai..kiranya dalam 1 hari 2 3 helai baju gak la aq pakai..tu baru aq, adik2 aq yang seangkatan dengan aq lagi...hahahaha..kalau bagi aq basuh la..mau tangan aq tercabut...
tapi dengan gigih nya mak aq basuh baju kami...huhuuh terharunya..lepas basuh sidai lak...
hanya weekend je kakak aq ambik port mak aq basuh baju..waktu ni semua kena masuk dapur..huhuhu..kakak aq ni bising sikit buat kerja..waktu dia basuh baju..mula la dok bagi tazkirah pada kami..nak tak nak kena la turun padang sama tolong dia kalau x..emm menanah la telinga ni 1 hari..hehhe...(mati aq kalau my sis baca ni..tapi i love u la sis)

Tu la kan bila dah besar..bila kita jauh ngan mak kita, ayah kita baru kita nampak pegorbanan dia orang..aq cuba bayangkan aq ada kat tempat mak aq..ishhh x mampu la aq nak buat semua tu..basuh baju yg sekecik baldi tu pun aq dah merugut huhhuhu...Ni la orang kata hikmah menjadi seorang ibu..Syurga di bawah tapak kaki ibu..

Alhamdulillah lah sekarang kehidupan kami dah berubah...kakak2x pun dah kerja semua..n this time to  balas jasa ayah n mak aq lak..

In deep my heart, I LOVE U..ROHANI AWANG n ABDULLAH MUHAMAD...
ok dah banjir dah ni..
x sabar nak balik huhuhu..miss them so much...
Last sekali congratulation to my sis..dapat baby baru yg ke-5...aktive sungguh sorang ni hahahha...n to all my sister, make our mom is idol, she the best mom in the world,. n jadilah ibu, ummi, mama yang terbaik untuk anak-anak buah ku...
kepada bakal pegantin, balik ni kita p shopping ya hahahaha...don't be sad..
BIG FAMILY...LOVE YOU ALL
+
 gambar ni kena tambah 2 orang lagi hehhhhe

+

p/s: aq mengaku karangan aq hancus kali ni huhuhu...

2 comments:

KhaiRin : anies said...

baru sebaldi..x byk tu lain la kalu 1 ampaian... hehehe

hamihemo said...

Anies: hahahah kalau 1 ampaian kena minta MC kat klinik 2 hari la nampaknya hahaha...
(hiperbola sgt kan)