Followers

Jutawan Muda

Friday, April 13, 2012

Al-Syahid Hasan Al-Banna

Assalamualaikum..

Hari ni mood terlebih2x rajin untuk mengupdate blog ni...heheheh...

Hari aq da baca buku Al-Syahid Hasan Al-Banna..ala buku yang aq guna untuk posing2x jadi model sambilan tu..x ingat..kalau x ingat klik SINI (padahal nak promote blog..agagaggaga)..Oleh kerana ada permintaan daripada En.Alliff panggilan manja dan mesranya kubeng...kenapa kubeng tu korang kena tanya sendiri..hahah..tak pe la korang x kenal pun sapa dia ni...
Dia mau aq cerita pasal kisah Hasan Al-Banna ni...*sambil garu kepala.. aq ni mana la pandai nak cerita2x ni..kalau ngajar 1+2 -34 x 50 tu boleh la aq ajo, ni nak stroy mory kecut usus perut aq...*hyperbola gilerr ayat..

secara ringkasnya...harap kubeng hang pa faham la ya..

Hasan Al-Banna ni dia ada 6 ke 5 adik beradik (x ingat) tapi dia sulung..yang lain perempuan n yang adik dia yg last sekali lelaki...(betul ke ni..aq pun dah lupa)..tapi for sure dia anak sulung..ayah dia lepasan Universiti Al-Azhar kiranya orang kuat agama gak..memang ayah dia sangat menekankan pasal agama ni...dari kecil dia dapat pendidikan agama dari ayah nya..Hasan Al-Banna ni sangat pandai..umur 9 tahun x silap la dia dah dapat hafal 30 juzud al-Qur'an..bandingkan kita ngan dia..aq 1 juzud pun x dapat hafal lagi..

Hasan Al-Banna ni pun lepas Al-Azhar..dari sekolah rendah lagi dia berpesatuan..USRAH la kan...dia ngan kawan2x dia ni mahu amalkan semangat ISLAM...dari situ dia terjadi la IKHWAN MUSLIMIN secara kecil yg terdiri daripada 6 orang termasuk adiknya sekali..mula2x depa ni berdakwah dekat kedai2x kopi je..kiranya setiap kedai dia ambik masa 15 minit berdakwah..pastu p kedai lain lak..sampai 1 bandar dia berdakwah..gitu sekali semangat dia nak tegakkan ISLAM... 1 lagi kaedah dia yang menarik, bagi aq la..dia kalau peniaga atau orang Mekkah (kalau x silap aq la..kalau salah minta tolong betulkan) x ikut ajaran Islam dia akan tulis surat pada orang tu secara rahsia..so orang tak tua sapa hantar surat tu..sehinggakan pada 1 masa ahli dia tertangkap..di situ orang tau la dia tubuhkan IKHWAN MUSLIMIN..lepas tu ramai la join dia orang...

Hasan Al-Banna di guru..matlamat dia pada waktu pagi dia ajar kat sekolah..waktu malam dia akan ajar parents student dia yang mau tahu pasal Islam...semangat pendidik tu memang 5 bintang la..
(apa yang aq nak ckp lagi ni)

Hasan Al-Banna ni dia berani tegur walaupun orang yang dia tegur tu PEMBESAR secara depan2x..kalau kita sah2x kena masuk penjara 4 tahun hahah...cita2 dia, dia nak HAPUSKAN semua anasir BARAT...
kerana pembesar takut kedudukan depa ni tergugat dia orang cakap Hasan Al-Banna ni pemberontak n IKHWAN MUSLIMIN ni di hapuskan..ramai pengikut di penjara..tapi dia orang tak tangkap Hasan Al-Banna sebab depa x de bukti yg Hasan Al-Banna ni pemberontak..last sekali cara depa..depa bunuh Hasan Al-Banna...

THE END...

hahahahhaaha ang faham x ni kubing???....tak pe nanti aq story bagi ang faham hahahah...

bagi aq la lak kan...apa yang aq dapat bila baca kisah dia ni (sure ko tanya soalan ni kat aq kalau aq story punya)..
bila baca kisah dia ni..aq rasa I WANT LIKE HIM...semangat dia demi ISLAM terlalu kuat...kalau kita p kedai makan..berani ke kita nak p meja orang lain nak bagi tazkirah...paling kurang dapat "HADIAH" dari orang tu..ambik ko penampar sebijik hahahaha....Hasan Al-Banna akan baca 30 juzud 3 hari je..n dia pesan kat sahabat dia suruh baca cam dia 30 juzud dalam masa 3 hari @ 7 hari @ paling kurang pun selepas solat 1 ayat...
Ni lah orang bila Al-Qur'an jadi pegangan hidup n amalan...

p/s: Kubeng nanti aq story aq rasa cam tak membantu je apa yang aq tulis hahhahaha....kbai...

No comments: